Posted on

Motivacija za tek

MOTIVACIJA ZA TEK

Zdi se nam, da znamo teči, da je to zraven hoje najbolj preprosta oblika gibanja telesa po prostoru. Tek ima dve temeljni lastnosti, vzdrzljivost in vztrajnost. Tek se nam zdi na prvi pogled nezahteven, vendar mnogi ne premorejo dovolj volje, da se premaknejo in začnejo, kaj šele, da bi vztrajali.

Tek je zraven pohodništva in kolesarstva ena izmed najboj priljubljenih špornih dejavnosti v Sloveniji. Izgleda povsem enostavno, potrebujemo minimalno športne opreme, nekaj volje in že lahko tečemo. Tek je super. Večina ljudi, ki teče, to počne zaradi fizičnih, socialnih in duševnih koristi, ki jih le-ta prinaša. Tek se morda zdi celo tako preprost, da se lahko priprava na začetek tekaške rutine sliši neumno.

Kaj pa se zgodi, ko enostavno ne najdemo prave motivacije in nas vedno znova premami kaj drugega. Nekatere dni smo pripravljeni in gremo, druge dni pa raje preležimo pred televizijo namesto, da bi za nekaj časa stopili iz naše cone udobja. V sebi iščemo izgovore, tek pa vedno znova prelagamo na kak drug dan. Obljubimo si, da se bomo naslednje jutro zbudili bolj zgodaj, pa spet prespimo budilko. Morda se je res težko vstati, obuti športne copate in se odpraviti na tek. Ampak zelo bomo zadovoljni sami s sabo, če vstanemo in to storimo. Vsi, ki tečemo dobro poznamo ta občutek.

Kaj storiti, da najdemo in da ohranimo motivacijo za tek?

Zaupala vam bom tri preproste nasvete kako zaceti.

1. Pridruzite se organizirani skupini tekačev

Tek je lahko in tudi je zabava. Največja motivacija za tek so pogosto prijatelji oz. ljudje s katerimi tečemo. Tek v skupini je odličena motivacija in način za spoznavanje novih ljudi. Ko tečemo v skupini drugdrugena vzpodcujamo. Ko se dogovorimo za tek v družbi, je bolj verjetno, da bomo trenirali, tudi če tisti dan tega ne čutimo. Velika verjetnost je, da se bomo ne glede na predhodno razpoloženje odlično zabavali, hkrati pa še naredili nekaj kakovostnega treninga, pa naj bo to 3, 5, 10 ali 20 kilometrov. Pomebno je, da se ob tem dobro počutimo in za nekaj časa odmislimo vse skrbi. Po treningu pa se ne smemo pozabiti dogovoriti še za klepet ob pijači.

2. Tecite v ritmu glasbe

Nekateri raje tecejo v tisini in se tako lažje osredotočajo na okolje v katerem tečejo, na svoje korake in dihanje. Nekateri pa bolj uživajo v ritmu motivacijske glasbe. Dokazano je, da ima glasba velik vpliv, zato je lahko dobro izbrana zelo dober motivacijski dejavnik. Veliko lažje je ignorirati glas, ki nam govori, da smo utrujeni in da ne moremo več. Prepustite se ritmu svoje priljubljene glasbe in hitro boste ugotovili, da je tek super telesna aktivnost in, da zmorete vec, kot ste si mislili.

3. Tek naj postane rutina

Jutranji tek lahko pozitivno vpliva na preostanek dneva. Aerobna vadba aktivira določene dele v možganih, ki pomagajo pri izboljšavi kognitivnih sposobnosti in pomagajo pri nadzorovanju čustev. Jutrani tek lahko ima učinek, ki traja vse do noči, ima pozitivne vpliva na izboljšanje kakovosti spanja. Tudi če niste jutranja oseba, se to lahko naučimo postati. Zvečer si pripravimo tekaško opremo, nastavimo si alarm in telefon ali uro pustimo na drugem koncu sobe, tako da ne moremo pritisniti gumb za dremež. Razvoj jutranje tekaške rutine omogoca dobro ponastavitev biološke ure ali drugace, naš delovni dan se podsaljša. še dodatna korist, dober urnik treningov lahko pozitivno vpliva na naš redni urnik.

Motivacija je neskončen cikel.

Ne pozabite: motivacija pride in odide. Toda prepoznati, kdaj smo izgubili motivacijo, je skoraj tako pomembno kot jo vrniti. Boj izziva vse različne ravni – od začetnikov do izkušenih tekačev. Na tekaški poti bodo cilji doseženi, rutine bodo zastarele, dobre navade bodo oslabele. Vse to je del procesa. Odkrivanje naših sposobnosti, da se motiviramo, ne bo izboljšalo samo našega teka, izboljšalo nam bo kvaliteto življenja na splošno.

Iti naprej. Teči. In morda v procesu najdemo tudi del sebe.

Teči.
Teči do cilja.
Teči sam.
Teči, da bi bil del skupine.
Teči, da si zbistriš misli.
Teči, da se spopadeš.
Teči, da bi dosegel.
Teči, da boš zdrav.
Teči od veselja.
Teči za nekaj ali za nekoga.
Teči zase.
Samo teči.